VIVATYM

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 56
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Серпень » 9 » Конспект першого уроку у 2016-2017 н. р. "Це наше і це твоє"
23:05
Конспект першого уроку у 2016-2017 н. р. "Це наше і це твоє"
Тема. Це наше і це твоє
Мета. Познайомити учнів зі своєю державою – Україною, її символами, Конституцією; формувати поняття «держава», «народ», «Основний Закон», «столиця»; вчити робити висновки, узагальнення; розвивати зв’язне мовлення, уяву, мислення; виховувати бажання знати більше про свій рідний край, його видатних людей, прививати почуття патріотизму.
Обладнання. Пісні «Державний Гімн України», «Це моя Україна» (слова і музика Ірини Федишин), пісня «Діти України», портрет Т.Г.Шевченка у вишитому рушнику, тематичні ілюстрації, мультимедійна дошка або ПК, Державні символи України, фільм «Моя країна - Україна», презентація «Це наше і це твоє», фонограма вірша Оксани Забужко «Рідна мова», відео для фізкультхвилинки «Веселі смайлики», розмальовки кетяга калини, червоні та зелені олівці

Хід заняття
І. Організація класу
- Добрий день, діти, сідайте, будь ласка!
1. Прослуховування пісні «Це моя земля…» (слова і музика Ірини Федишин).
Звучить пісня, а учні уважно її слухають та дивляться презентацію (слайди 1-9)
Проблемне завдання
Діти, ось ви прослухали пісню, побачили святково убраний наш клас, скажіть, будь ласка, а про що ми будемо говорити на першому уроці? Як ви гадаєте? (відповіді учнів).
ІІ. Повідомлення теми і завдань уроку
- Правильно! Сьогодні ми поговоримо про нашу рідну Україну, про її багатства, символи, про народ, пограємо в ігри, поспіваємо, послухаємо українські пісні, відгадуватимемо загадки, переглянемо фільм «Моя країна - Україна».
ІІІ. Держава, в якій ми живемо
1. Місце, де ми народилися
Слово вчителя
- Наша держава називається Україна. Це дуже миролюбива країна. Україна є великою європейською і світовою державою. Її площа становить 603,7 млн км кв, або 5,7% площі Європи і 0,44% площі країн світу. У країні проживає близько 50 млн чоловік, або 7% населення Європи і майже 1% населення земної кулі. За територією Україна посідає перше після Російської Федерації, за населенням — п'яте місце з-поміж країн Європи.
Показ кордонів України (слайд 10). Вона межує з такими країнами: Білорусією, Румунією, Словаччиною, Угорщиною, Польщею та Росією. Столицею України є місто Київ. Про це сказано в Статті 20 Конституції України: «Столицею України є місто Київ». (слайди 11- 12).
Перегляд ілюстрацій міста Києва на дошці.
Слово вчителя
- До складу України входить 24 області.
Проблемне завдання
- А в якій області ми живемо? (Харківській) (слайд 13). А хто з вас був у Харкові? Де саме, що цікавого ви там бачили? (відповіді учнів).
Слово вчителя
- До складу Харківської області входить 27 сільських районів та 17 міст. Як називається наш район? (Великобурлуцький). А що цікавого ви бачили в Бурлуку? (Пам’ятник Т.Г.Шевченку (слайд 14), історичний краєзнавчий музей. (Створено краєзнавчий музей за рішенням Великобурлуцької районної Ради народних депутатів від 24 березня 1967 року. В 1991 році колегія обласного управління культури присвоїла йому звання «народного». На сьогодні музей підпорядковано сектору культури і туризму Великобурлуцької райдержадміністрації. Спочатку музей розміщався в одній з кімнат при Будинку піонерів по вулиці Леніна. 18 травня 1982 року для відвідувачів було відкрито музей в приміщенні по вулиці Радянській). А село, в якому ми з вами живемо називається… (Нова Олександрівка). В центрі села стоїть пам’ятник загиблим воїнам у Великій Вітчизняній війні «Скорботна мати», через усе село протікає річка, є дитячий майданчик, сільська рада, школа, магазини, бібліотека тощо. А хто з вас може назвати вулицю та номер будинку, в якому ви живете? (відповіді учнів).
Читання віршів учнями


Моя Батьківщина — це вишеньки цвіт
І верби над ставом, й калина.
Моя Батьківщина — це мрії політ,
Це рідна моя Україна!

Моя Батьківщина — це наша сім’я,
Затишний куточок і хата.
Це мама, татусь, бабця, дідо і я,
Всі рідні і друзів багато.

Моя Батьківщина — це злагода й мир
Та небо бездонне й чудове.
Це пісня чарівна, що лине до зір,
Й дитинство моє світанкове.

Висновок.
Отже, держава, в якій ми живемо, називається… (Україна), столицею України є місто … (Київ), ми живемо в …(Харківській області, Великобурлуцькому районі, с. Нова Олександрівка), в селі є такі вулиці: … А це і є наша держава, Україна!
2. Наш національний костюм
Слово вчителя
Ми з вами сьогодні святково одягнені. А хто знає, як називається наш національний костюм? (вишиванки). З давніх-давен вишиванка оберігає людину від злого та лихого та служить оберегом. Кожна вишивка про щось розповідає, щось символізує. Наприклад, червоний колір – символ кохання, чорний – розлуки тощо.
Читання віршів учнями

Вишиванка - символ Батьківщини,
Дзеркало народної душі,
В колисанці купані хвилини,
Світло і тривоги у вірші.

Оберіг-сорочку вишила для сина.
Візерунком стали квіти України:
маки та волошки, мальви біля хати.
Долю для дитини вишивала мати.

Висновок.
Українці одягають вишиванки, і це свідчить про те, що вони є патріотами своєї держави, що вони є щирими українцями.
3. Конституція України – Основний Закон
Вчитель демонструє «Конституцію України»
- А хто знає, що це за книжечка в мене в руках? (Конституція України). Так, це Основний Закон, за яким ми з вами живемо.
Робота з Конституцією України
Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова.
Проблемне завдання
- Про що це говорить? (відповіді учнів). Так, це говорить про те, що ми з вами розмовляємо державною мовою вдома, в школі, в магазині, на підприємстві, у метро та скрізь, де є люди. Українською мовою видаються газети, журнали.
Читання віршів учнями

Яка ж багата рідна мова!
Увесь чарівний світ у ній!
Вона барвиста і чудова
І кривдити її не смій!

Вона про все тобі розкаже,
Чарівних слів тебе навчить,
Усе розкриє і покаже,
Як правильно у світі жить.

Прослуховування фонограми вірша Оксани Забужко «Рідна мова» (1хв 20 с)
Робота з Конституцією України
Стаття 13. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України …… є об’єктами права власності Українського народу.
Гра «Це все наше»
Зараз ви по черзі підходитимете до ромашки, зірвете пелюсточку і покажете всім, що саме належить народу України, тобто нам з вами. (На пелюстках малюнки: земля, повітря, луки, ліси, вода, корисні копалини).
Робота з Конституцією України
Стаття 20. Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України (слайди 15, 16).
Читання віршів учнями
Прапор наш, як літо,
В сонці майорить –
По долині жито,
По горі блакить.
Прослуховування Державного Гімну України. (1 хв 39 с)
Висновок.
Таким чином, Основним Законом України є … (Конституція України), Державною мовою в Україні є … (українська мова), Державними символами України є … (Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України).
Фізкультпауза «Веселі смайлики»
4. Народні символи України
Тренінг «Народні символи України»
До сьогоднішнього уроку ви підготували повідомлення про деякі народні символи. Давайте уважно подивимося на екран і дізнаємося, що є народними символами України.
Верба (слайд 17). Повідомлення учня.
Калина (слайд 18). Повідомлення учня.
Робота з прислів’ям. Без верби і калини немає України
Барвінок (слайд 19). Повідомлення учня.
Рушник (слайд 20). Повідомлення учня.
Лелека (слайд 21). Повідомлення учня.
Слово вчителя
- Дуже любив свою землю, Україну, весь український народ Великий Син України – Тарас Григорович Шевченко (слайд 22). Він написав дуже багато творів для дітей. Його творчість ми будемо вивчати протягом всього навчання в школі, починаючи з 1 класу. Він писав про калину, вербу, тополю, сонце, небо, рушник, барвінок, тобто про все, що є у нас на Україні. Ваші товариші хочуть прочитати віршики Т.Г.Шевченка.
Читання віршів учнями

Зацвіла в долині
Червона калина,
Ніби засміялась
Дівчина-дитина.

По діброві вітер виє,
Гуляє по полю,
Край дороги гне тополю
До самого долу.

Барвінок цвів і зеленів,
Слався, розстилався;
Та недосвіт передсвітом
В садочок укрався.


Розмальовка кетяга калини
- А зараз ви розмалюєте кетяги калини.
Висновок.
Робота із загадками
Чи добре ви запам’ятали, які рослини є народними символами України я зараз перевірю, загадуючи вам загадки. Отже, верба, калина….. є народними символами України.

Які ноги, такий хвіст,
По болоту ходить скрізь,
Хату на хаті має,
Жабам рахунок знає (Лелека)


У вінку зеленолистім,
У червоному намисті,
Видивляється у воду
На свою хорошу вроду (Калина)

Цвіте синьо, лист зелений.
Квітник прикрашає.
Хоч мороз усе побив,
Його не чіпає (Барвінок)

Його мама вишивала,
Ниточку до ниточки клала.
А коли пора настала,
То ним портрет уквітчала (Рушник)

Красується на голові в дівчини,
Милуються ним залюбки.
Всі квіти зібрані в пучини
Соромляться ж і парубки. (Вінок)

Живе сто літ, а може й більше,
У воду віти опустила.
Їй коси вітер запліта,
А зветься дерево – (Верба)



5. Українські народні пісні
- Наш народ склав дуже багато народних пісень (близько 200) і виконує їх під час роботи, коли сумно, коли весело тощо. А які українські народні пісні ви знаєте? (відповіді учнів). Хто з вас може заспівати українську пісню? (за бажанням учні співають пісню). Можна підготувати 1 пісню для прослуховування, якщо ніхто не захоче співати.
Прослуховування пісні
Висновок.
Наш народ дуже співучий, склав дуже багато українських народних пісень та любить їх співати.
6. Перегляд фільму (4 хв 42)
- А зараз ми подивимось відеоролик про нашу неньку-Україну. Уважно подивіться і дайте відповідь на таке запитання: якою ви хочете бачити нашу Батьківщину?
ІV. Підсумок заняття
Рефлексія
- На партах у кожного з вас є конвертик зі смайликами. Роздивіться їх уважно і виберіть той, який відповідає вашому настрою після проведення уроку. Скажіть, що саме не сподобалося на занятті? (у разі обрання смайлика зі смутком).
Робота з прислів’ям
Україна – це наш дім, будем дружно жити в нім. Як ви його розумієте? На цьому наше заняття закінчено. До нових зустрічей!
Звучить пісня «Діти України» (3хв 42 с)
Переглядів: 2935 | Додав: Fylheotyrj | Рейтинг: 5.0/7
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний хостинг uCoz